Verslag klimhal Enschede

Verslag door Erik Wolterink, foto’s door Jeroen van de Berg.
Evenals voorgaande jaren is de jeugd dit jaar weer naar de klimhal in Enschede geweest. Op zondagochtend vertrokken ongeveer 30 jongens en meisjes met een aantal ouders richting Enschede om te gaan klimmen. Erik Wolterink deed verslag.

Om tien uur waren we op de plaats van bestemming. Als je voor het eerst in de hal komt is het een indrukwekkend gezicht. Er zijn klimroutes van verschillende hoogtes,  de hoogste is maar liefst 16,5 meter. Tijd voor koffie was er niet, kinderen en ouders moesten direct mee naar boven waar iedereen in een gordel werd gehesen. Bij de kinderen wordt hieraan het veiligheidskoord bevestigd en door de ouders beneden wordt hiermee het veiligheidskoord bediend. Eerst kreeg iedereen uitleg over de klimroutes en het veiligheidskoord,  e.e.a. in de praktijk gedemonstreerd door Mitch Ratering en Freek te Fruchte.
Klimhal

 

Leuke bijkomstigheid was dat kinderen van 14 jaar en ouder ook als “zekeraar” het veiligheidskoord mochten bedienen. Toen iedereen wist wat de bedoeling was verspreidden de klimmers  zich al snel door de hele hal en werd er lustig op los geklommen en geklauterd . Vooral degenen die dit vaker gedaan hadden kozen al snel voor de hogere routes. Dit zijn  routes die recht naar boven gaan, er zijn echter ook routes die enigszins voorover hangen, en zijn normaal gesproken alleen voor de meer geoefende klimmers die dit als sport beoefenen. De veiligheidskoorden voor deze routes waren daarom deze dag ook niet vrijgegeven. Onder ons waren echter een paar klimgeiten die ook deze route wel eens wilden proberen. Aan de eigenaar van de hal werd gevraagd of ze deze route ook mochten proberen. Het antwoord was: “Als jullie denken dat te kunnen, ga je gang” (m.a.w.: dat redden jullie nooit). De eigenaar van de hal (zelf een heel ervaren klimmer) maakte de koorden voor deze route gereed, waarna Chiel Rotink als eerste een poging wilde wagen. De eerste meters ging het recht naar boven, daarna kwam het moeilijke stuk omdat dat stuk wand tot bovenin voorover hangt. Met een paar aanwijzingen van onze ervaren klimmer duurde het niet lang of Chiel zat al bovenin de hal. Deze klim werd even later ook nog door Bart Geessinck volbracht.


Klimhal

Voor de  één was de nok van de hal het doel, een ander probeerde zo ver mogelijk te komen, voor iedereen was de prestatie even groot.

Na 2 uur klimmen en klauteren zat iedereen er een beetje doorheen en werden de gordels ingeleverd. Rond een uur of één stond iedereen weer  met beide benen op de grond in Beltrum.

 

Alle ouders bedankt voor het rijden en de hulp in de hal en natuurlijk een bedankje voor alle klimgeiten die deze ochtend tot een succes gemaakt hebben.

 

Erik Wolterink

 

Enkele foto's door Jeroen van de Berg:

Klimhal

Klimhal

Klimhal

Klimhal

Klimhal

Klimhal